Kdo za projektem stojí?
Jmenuji se Klára Klímová, jsem pekařka z karlínského bistra Etapa a v roce 2020 jsem v době pandemie založila projekt Fabrika Klima, na kterém pracuji se svojí mamkou Ivet. Také jsem studentka 4. ročníku alternativního programu gymnázia Na Zatlance, kde jsem se v semináři open space (a v rámci své závěrečné práce) rozhodla napsat svou vlastní kuchařku.
Na grafické podobě kuchařky se mnou spolupracují dvě kreativní duše. Nadpisy ke všem receptům píše Zuzka Bartíková, díky které jsem se do Etapy dostala a Šárka Morozová, kterou jsem tam potkala. V současné době máma a majitelka krásného vinohradského obchůdku Selah.
Kdy projekt Fabrika Klima vznikl a co vlastně děláme?
Projekt Fabrika Klima vznikl v roce 2020 po pár měsících v lockdownu, kdy nás nebavilo sedět doma a chtěly jsme začít něco vytvářet rukama. Klárka vyrobila kolekci sešitů a diářů ve spolupráci s dílnou Vazárna a Ivet začala šít lněné sáčky na chleba, zástěry a ze starých trámů z kostela vyrobila svícny.
O rok později přišel další lockdown a my začaly rozvážet po našich známých každou sobotu čerstvě upečené chleby, koláčky, loupáky a mnoho dalšího.
Kdy jsi začala s pečením?
První dorty jsem začala péct v roce 2017. Pekla jsem od oka a to, že jsem jich pár pokazila, mě jedině posouvalo dál.
Všechny recepty, které jsem od roku 2017 pekla, jsem si zaznamenávala do ručně vyrobené kuchařky. Začínala jsem z receptů z blogů – nejvíce mi u pečení chleba pomohl blog Maškrtnice, díky které jsem si také založila svůj první kvas. Inspiraci jsem také čerpala ze zahraničních pekáren a odborných publikací.
A pak jízda pokračovala. V roce 2020 jsem nastoupila jako pekařka do karlínské Etapy. Pekla chleby z čerstvě namleté mouky a dál experimentovala, s čím jsem mohla.
Toto léto jsem měla tu příležitost stát se jedním z členů týmu švédské pekárny Mandeltartan a po příjezdu ze Švédska jsem vyrazila čerpat další zkušenosti v Berlínské pekárně Sofi.
Máte nějaké otázky? Zodpovíme je. Prosíme o pečlivé vyplnění kontaktních údajů.